Екопътека Струлица

Едва на два километра от Девин се намира началото на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето - Лъката. Тя е изградена по дефилето на Девинската река и на места от единия на другия бряг трябва да се премине по специално изградените за това мостове.

Екопътеката има заслони, обособени места за отдих и санитарни възли. Екопътека Струлица-Калето-Лъката е построена през 80-те години на миналия век от местното ловно стопанство „Извора”. Екопътеката е в този си вид от 2002г. благодарение на проекта „Красива България”. В местността около Девинската реката могат да се видят доста рядко срещани растителни и животински видове. През месец юни покрай екопътеката може да се види Орфеевото цвете или както местните хора го наричат - безсмъртниче.

Началото на пътеката започва от местността Струилица, където са девинските минерални извори. Там е построен и спа комплекс, в който има открити басейни с джакузи, парна баня, сауна и други.
Екопътеката минава и покрай останките от крепостта Калето, където родопчаните са се опитвали да спрат османските поробители, и достига до местността Лъката. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм, която е дълга 3 км, и предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва. А с приходите от риболовния туризъм се покриват част от разходите за поддържане на екопътеката. 

В местността „Калето” са открити останките на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а пък в „Лъката” има останки от средновековно селище. И двете местности имат статут на паметници с местно значение и са под специална закрила. Близо до паркинга в началото на екопътекага се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.


Начало /  /  / Екопътека Струилица-Калето-Лъката