Екопътека

Екопътека Каньонът на водопадите е създадена преди няколко години и се намира в близост до Смолян. Екопътеката е дълга около 6 км и е изградена в буферната зона на резерват „Сосковчето” и продължава по течението на река Еленска. Там се намират близо 50 водопада, водни каскади и ручеи. Чрез екопътеката лесно може да се стигне до част от тях - Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите. 

А завършек на тази феерия от планински ручеи и скали е най-големият водопад от каньона – Орфей, който е висок над 68 м. След него водата се разделя на няколко поточета, които наподобяват струните на арфата на Орфей, откъдето идва и името на водопада.

Пътека "Каньонът на водопадите" разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Пътеката се изминава неусетно за 2-3 ч. Цялото трасе преминава през природни феномени. По екопътеката ще срещнете „Вековният бук” - столетно дърво с внушителен диаметър от 4,2 м. Може да се видят и някои от естествените обитатели на резервата “Сосковчето” като мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични разстителни видове. Място за снимки е изградената панорамна площадка по маршрута, която разкрива красива гледка към Смолян и величествените Родопи. Маршрутът продължава през вековни смърчови гори, пресича по дървени мостчета, буйни планински потоци и разкрива поредица от водопади.


Начало /  /  / Екопътека "Каньонът на водопадите"