Връх Перелик и Къщата на мечките

Голям Перелик (2191 м) е най-високият връх в Родопите. Масивът е обрасъл с хвойнови храсти и ниски смърчове. До подножието на върха може да се стигне от хижа Перелик за около 1 час, a до нея има път през Превала. На обширната поляна Чурика в подножието на върха е изграден параклиса „Св. Св. Кирик и Юлита”.

Това е един от най-любимите райони на туристите. Голям Перелик е леснодостъпен връх, но не може да бъде изкачван, защото на него е разположено поделение на Българската армия. Ето защо разходката достига само до „Къщата на мечките”. По пътя обаче можете да си наберете ароматни лековити билки.

Ако искате да изненадате някого приятно или да изживеете незабравими моменти, трябва да посетите най-добрия еколодж в България – „Къщата на мечките”. Това е едно изключително преживяване на 2100 метра надморска височина до самия връх Перелик. В "Къщата на мечките " няма ток, парно или пък централно снабдяване с вода. Това е така, защото в еколодж "Къщата на мечките" всичко е създадено с цел да щади природата, и в същото време да върне посетителите назад във времето. 200 бр. свещи, пет камини на дърва, локална система за събиране на вода и третиране на отпадъците, десетките артефекти, бутикови мебели и уюта на естествени материали като камък, слама и дърво отвеждат в атмосфера, която дълго ще помните. Къщата на мечките е ежегоден домакин на джаз фестивал в края на месец юли.


Начало /  /  / Връх Перелик и Къщата на мечките