Правилата на планината

Правилата на планината

Планината е забавно и интересно място за децата, но то също крие рискове. Затова още преди да тръгнете на поход, обяснете на детето какви са основните правила. Например, че за да остане чиста и красива, каквато то я вижда, не трябва да хвърля боклук на земята, а да го събира в торбичка. Или че някои растения, които го заобикалят, не трябва да се пипат, защото могат да са отровни или да предизвикат някаква алергична реакция (като копривата).

По същата причина детето не трябва да опитва непознати плодове, а винаги да се допитва до родителите си. Освен това не трябва да се отделя от тях, защото в планината човек лесно се губи. Неравности по пътеката, изсъхнали клони по дърветата и бодливи храсти пък създават риск от наранявания, ако не се внимава къде се ходи. Не на последно място, научете малчугана, че в планината всички се поздравяват.

Подходяща екипировка

Подходящата екипировка на детето в планината го улеснява при игрите и прави похода по-приятно и комфортно изживяване. Подходящи дрехи за планината са спортните екипи – анцуг, тениска, горнище. Избирайте удобни и стабилни обувки за поход – маратонки или кецове, като е препоръчително да са с грайфери, защото децата обичат да се катерят, а равната подметка създава риск от подхлъзване.

Хубаво е да носите резервни дрешки за по-малките, защото не може да предвидите дали няма да се намокрят в някое поточе или да се залеят със сок. Винаги носете по-плътна връхна дреха, защото в планината времето е променливо и слънцето бързо може да се смени с вятър и облаци. Шапката и очилата пазят от слънчевите лъчи, затова не ги забравяйте. На врата на детето може да окачите свирка, така че ако то все пак се отдели от вас или ви изгуби от поглед, да може да ви сигнализира и да го откриете по-лесно.

Какво да носите на поход с дете в планината?

Както на плажа, така и тук трябва да приемете мисълта, че с дете на поход в планината се ходи с повече багаж. Най-лесно е, ако разпределите тежестта. В раницата на таткото може да сложите вода, сок и нещо за хапване (сандвичи, ядки, плодове, нещо сладко) и прибори за всеки случай. Под раницата, с помощта на връзките й, прикачете някакво по-тънко одеяло или чаршаф, за да има на какво да седнете, докато почивате.

В раницата на майката най-добре да стоят резервните детски дрешки, слънцезащитна козметика (в планината също се изгаря), туристическа аптечка, салфетки, компас или карта, фенерче и фотоапарат. И дори да сте проверили прогнозата за времето, не забравяйте да вземете по един дъждобран като превантивна мярка.

Хубаво е и детето да има някаква малка раничка или чанта през рамо – така се чувства равен с „големите“. Вътре може да сложите любимата му играчка, тефтер и цветни моливи или други пособия за игра(детски федербал, надуваема топка, фризби). 

Подходящ маршрут

Важно условие, когато сте с деца в планината, е да изберете подходящ маршурт. Помнете, че колкото и енергия да имат децата, те не са толкова силни и издръжливи, колкото възрастните. Затова забравете за сложните планински пътеки и високите върхове. Подходящи за поход в планината са по-ниско разположени природни паркове, както ипланински пътеки в района на Родопите, защото планината е по-полегата.

Троянският балкан, районът около Рилския и Бачковския манастир също са сред най-посещаваните от родители с деца. Проучете и пътеките около някои по-известни наши пещери като Леденика, Снежанка или Дяволското гърло. Там не само ще се разходите из планината, но и ще покажете на детето интересна природна забележителност.

Занимания за децата в планината

В планината детето не се нуждае от странични занимания, които да поддържат интереса му. Играта сред природата е достатъчно ангажираща и увлекателна. Може да съчетаете разходката с посещение на някаква забележителност – езеро, пещера, манастир, скални възвишения и да разкажете за тях на детето.

Докато сте спрели за почивка, може да му поръчате да нарисува за спомен пейзаж от планината. Изследване на насекоми, колекциониране на камъчета, опознаване на различни растения и събирането им за хербарии са подходящи занимани за по-любознателните. А игри като федербал, футбол или скачане на въже се препоръчват на по-енергич


Начало /  / Правилата на планината