Забележителности

 

Забележителностите, които задължително трябва да посетите, по време на Вашата почивка в Пампорово:

Връх Снежанка


Връх Снежанка

Връх Снежанка е висок 1926 м. и е най-високата точка в Пампорово. На върха е построена телевизионната кула, която е висока 156 м. Твърди се, че при ясно време в ранните сутрешни часове на деня от терасите на кулата в югоизточна посока може да се види Егейско море. 

повече

Смолянски езера


Смолянски езера

Смолянските езера са разположени по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а Керянов гьол е превърнато в микроязовир. Останалите днес представляват блата.

повече

Пещера Дяволско гърло


Пещера Дяволско гърло

Според легендите Орфей слиза в пещера Дяволското гърло за да помоли Хадес - богът на смъртта - да освободи любимата му Евредика. Хадес се съгласил, но му поставил условие - да не се обръща назад, за да вижда Евредика, докато не излязат от подземното царство. Когато стигнали до Бучащата зала обаче, Орфей вече не чувал стъпките на любимата си и се обърнал да провери дали още върви зад него. Така обаче той я изгубил завинаги. 

повече

Ягодинска пещера


Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело на 3к от село Ягодина в Родопите. Тя е една от най-известните и най-посещаваните пещери в България. Ягодинската пещера се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите.

повече

Панорамна площадка Орлово око


Панорамна площадка Орлово око

Панорамната площадка "Орлово око" е едно от най-интересните места за посещение в района на село Ягодина. Тя е униикална наблюдателна площадка, издигаща се на над 1500 м надморска височина. От Орловото око се разкрива невероятна гледка към красотата на Източните Родопи. Намира се на връх Свети Илия - един от най-високите върхове в този район. 

повече

Архитектурен резерват Широка лъка


Архитектурен резерват Широка лъка

Широка лъка се намира на 11 км. от Пампорово и на 24 км от град Смолян. Селото е превърнато в архитектурен и културен резерват и е известно с автентичните си родопски къщи - Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Широка лъка е запзаила своята възрожденска архитектура, музикална култура и богата история.

повече

Екопътека "Каньонът на водопадите"


Екопътека "Каньонът на водопадите"

Екопътека Каньонът на водопадите е създадена преди няколко години и се намира в близост до Смолян. Екопътеката е дълга около 6 км и е изградена в буферната зона на резерват „Сосковчето” и продължава по течението на река Еленска. Там се намират близо 50 водопада, водни каскади и ручеи. Чрез екопътеката лесно може да се стигне до част от тях - Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите. 

повече

Пещера "Ухловица"


Пещера "Ухловица"

Пещера Ухловица е разположена в местността „Сините вирове“ в община Смолян. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица и на 37 км от Пампорово.

повече

Архитектурен ансамбъл „Агушеви конаци”


Архитектурен ансамбъл „Агушеви конаци”

Архитектурен ансамбъл Агушеви конаци е една от малкото запазени сгради от турско време, които имат статут на архитектурен и художествен паметник от национално значение. Той е разположен на площ от 4 дка в село Могилица в Родопите, на брега на р. Арда. Намира се на около 25 км от Смолян.

повече

Етнографски комплекс Златоград


Етнографски комплекс Златоград

Златоград е малък град, разположен в Родопите, само на 2 километра от границата с Гърция и на 60 км югоизточно от град Смолян. В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневието на града.

повече

Чудните мостове


Чудните мостове

Уникалната природна забележителност Чудните мостове се намира в централната част на Родопите, на 1450 м надморска височина, на билото на рида Чернатица и е на 5 км северозападно от село Забърдо. От 1949 г. е защитен природен обект. Състои се от два естествени скални моста, разположени сред борова гора върху река Айдарско дере.

повече

Перперикон


Перперикон

Перперикон (или Хиперперакион, Перперакион) се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от Кърджали. Самият Перперикон се намира на скален връх с кота 470 м. В подножието му е разположено с. Горна крепост. Името "Перперикон" се свързва със златните монети "перпера",  известни и като "златица" в средновековна България.

повече

Екопътека Струилица-Калето-Лъката


Екопътека Струлица

Едва на два километра от Девин се намира началото на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето - Лъката. Тя е изградена по дефилето на Девинската река и на места от единия на другия бряг трябва да се премине по специално изградените за това мостове.

повече

Връх Перелик и Къщата на мечките


Връх Перелик и Къщата на мечките

Голям Перелик (2191 м) е най-високият връх в Родопите. Масивът е обрасъл с хвойнови храсти и ниски смърчове. До подножието на върха може да се стигне от хижа Перелик за около 1 час, a до нея има път през Превала. На обширната поляна Чурика в подножието на върха е изграден параклиса „Св. Св. Кирик и Юлита”.

повече

Начало /  / Забележителности