Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело на 3к от село Ягодина в Родопите. Тя е една от най-известните и най-посещаваните пещери в България. Ягодинската пещера се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите.

Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

Пещерата е дълга близо 10 км, разположени на три отделни етажа, а от тях само третият е облагороден и има електричество. В него има изградена пътека, която е дълга 1100 метра. Входът и изходът на третия етаж са изкуствено създадени. Естественият вход на Ягодинската пещера е към първия етаж, където е намерено дрвено жилище от IV-то хилядолетие пр. Хр. Предполага се, че то е било дом на майстори грънчари. Обитателите на жилището са били принудени да го напуснат след срутване, което е било причинено от земетресение.

В Ягодинската пещера има много сталактити, сталактони и сталагмити. Там температурата е 6°C, а влажността на въздуха - 92%.

Маршрут от Пампорово до Ягодинската пещера:

От Пампорово до Ягодинската пещера се тръгва в посока Широка лъка, а след това в посока Девин. След разклона за с. Беден има около 5 км по главния път, след което следва ляв завой към Доспат. Около 10 км след с. Тешел има отклонение от главния път по посока с. Ягодина. След него остават последните 7 км до Ягодинската пещера.

Работно време на Ягодинската пещера: 09:00 –17:00 часа (влиза се на всеки кръгъл час)

Обедна почивка: 12:00 – 13:00 часа

Ягодинскта пещера работи целогодишно.


Начало /  /  / Ягодинска пещера