Архитектурен ансамбъл „Агушеви конаци”

Архитектурен ансамбъл Агушеви конаци е една от малкото запазени сгради от турско време, които имат статут на архитектурен и художествен паметник от национално значение. Той е разположен на площ от 4 дка в село Могилица в Родопите, на брега на р. Арда. Намира се на около 25 км от Смолян.

Комплекс Агушеви конаци е строен в продължение на 20 години (от 1820 до 1840 г.) от трима български майстрори като резиденция за богатия турски феодал Салих Ага и синовете му. Изрисуваният ансамбъл на Агушеви конаци се състои от две сгради - Голям конак и Малък конак, сграда за жените и стопанските постройки, които са подредени така, че образуват три отделни двора с кладенци, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Големият конак е построен за да се посрещат гости. Дворът е настлан с калдъръм от едри камъни и е ограден от двуетажни жилищни крила. Жилищните постройки са обширни с открити пространства, много стаи и три стълбища. Всички стаи имат долапи и огнища и са богато декорирани. Големият двор на Малкия конак е ограден от стопански помещения и открит потон с висок зид. Жилищната му част е на два етажа. Във всяко помещение има огнище, а прозорците гледат към улицата. "Конаци" в превод от турски означава дворци.

Кулата на архитектурен ансамбъл "Агушеви конаци" е разположена в югоизточната част на конака и прилича на морски фар. Отвън тя е украсена със красиви стенописи. а вътрешното архитектурно оформление е от орех, чам и череша.

В Агушевите конаци е имало библиотека, която е била една от най-големите частни библиотеки на Балканите в края на ХІХ и началото на ХХ век. Неиният основател е хаджи Салих Сами ефенди, който е бил внук на Агуш ага, и умира през 1921 г. Библиотеката съдържа близо 400 книги, 94 ръкописа, както и различни документи на турски и арабски език. В момента основната част от книгите в библиотеката се съхранява в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

Агушеви конаци има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

 

Работно време на Агушеви конаци:

Днес сградата е частна собственост и може да бъде разгледана само отвън или през летните месеци с разрешението на собствениците, при повикване в кметството.

 


Начало /  /  / Архитектурен ансамбъл „Агушеви конаци”