Панорамна площадка Орлово око

Панорамната площадка "Орлово око" е едно от най-интересните места за посещение в района на село Ягодина. Тя е униикална наблюдателна площадка, издигаща се на над 1500 м надморска височина. От Орловото око се разкрива невероятна гледка към красотата на Източните Родопи. Намира се на връх Свети Илия - един от най-високите върхове в този район. 

Панорамната площадка е наречена "Орлово око", понеже погледът може да достигне до десетки километри във всички посоки. От там мога тсе се видят Рила, Пирин, Чала, част от Буйновското ждрело, а дори и планините в Гърция. 

Изкачването до панорамна площадка Орлово око си е цяло приключение. До там не може да се стигне с лек автомобил и затова на входа на Ягодинската пещера могат да се наемат джипове, с които да се стигне до върха. Пътят продължава почти час, като по това време се преодоляват над 670 м денивелация. Другият начин за достигане до площадката е да се върви пеш по еко пътеката, започваща от село Ягодина.

Площадкта е открита през 2009 година от Туристическо дружество „Родопея” – с. Ягодина със средства, събрани от входните такси за Ягодинската пещера. Конструкцията е приспособена да издържа до 3 тона, като безопасността на посетителите е напълно гарантирана.


Начало /  /  / Панорамна площадка Орлово око