Перперикон

Перперикон (или Хиперперакион, Перперакион) се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от Кърджали. Самият Перперикон се намира на скален връх с кота 470 м. В подножието му е разположено с. Горна крепост. Името "Перперикон" се свързва със златните монети "перпера", известни и като "златица" в средновековна България.

Перперикон представлява археологически комплекс, които се състои от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. За траките, Перперикон е бил свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно на това място са живели римляни, готи, византийци и българи. Перперикон е бил унищожен е от турците в 14 век. При разкопки в Перперикон са намерени много ценни археологически находки, които могат да се видят в Регионален исторически музей в Кърджали.

Край него тече река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и ширина около 4 км. Удобната речна долина е създала прекрасни условия за живот още от дълбока древност. Затова тя е осеяна с десетки археологически обекти от най-различни епохи, чиито център е Перперикон. Съвсем близо река Перперешка се влива в язовир "Студен кладенец", който е построен по коритото на река Арда. Мястото на вливане при село Калоянци е изключително красиво и е застроено като водно-планински курорт.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални паметници, изцяло изсечени в скалите. Перперикон е една от най-популярните туристически дестинации в България.

 

Работно време на Перперикон:

Май – Октомври: 7:30-20:00 ч.
През другите месеци на обекта няма екскурзоводи и не се предлагат беседи.

 


Начало /  /  / Перперикон