Архитектурен резерват Широка лъка

Широка лъка се намира на 11 км. от Пампорово и на 24 км от град Смолян. Селото е превърнато в архитектурен и културен резерват и е известно с автентичните си родопски къщи - Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Широка лъка е запзаила своята възрожденска архитектура, музикална култура и богата история.

Една от най-големите забележителности там е църквата "Света Богородица", която е построена през 1834 г. Неиният иконостас е уникален по стил и се предполага, че е бил рисуван от ученици на Димитър и Захари Зограф. А някои твърдят, че самите братя са изографисали църквата. В близост до "Света Богородица" се намира и старо училище от 1835 г. Други от емблематичните забележителности са Етнографския музей "Згуровски конак", родната къща на Екзарх Стефан І, паметникът на Капитан Петко Войвода и църквата "Успение Богородично", която е била построена от цялото население на село Широка лъка за 38 дни през 1834 г.

В района на Широка лъка могат да се видят и природните скални феномени – „Момата” и „Главата”, както и параклисите „Св. Теодор Стратилат”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Атанас”.

Освен с възрожденската си архитектура, Широка лъка е известна и със своите песни, съпроводени от каба гайда. Там се намира и Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Архитектурен резерват Широка лъка е един от Стоте национални исторически обекти на България, а печатът за обекта се намира в информационния център зад паметника на Екзарх Стефан I.

 


Начало /  /  / Архитектурен резерват Широка лъка