Етнографски комплекс Златоград

Златоград е малък град, разположен в Родопите, само на 2 километра от границата с Гърция и на 60 км югоизточно от град Смолян. В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневието на града.

Етнографският ареален комплекс е най-голямата съвременна забележителност в Златоград. Той е създаден от инж. Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и организация. Това е първият в България и засега единствен частен етнографски ареален комплекс. Открит е със съдействието и на Златоградската община през 2001 г.

Комплексът се състои от етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Една от атракциите на етнографски комплекс Златоград са трите действащи водни съоръжения – воденица, валявица и тепавица. Те се намират в сграда, известна като Вунцовата воденица, и са включени в обща водно-двигателна система. Воденицата се използва за мелене на брашно. Тепавицата е съоръжение за обработка на вълнени тъкани за традиционни мъжки и женски носии от шаяк и аба. Валявицата пък е традиционно машина за пране, в миналото се е използвала за овалване/степване на козинявите халища. В комплекса има и много занаятчийски работилници - терзийска, гайтанджийска, сарашка, ножарска, златарска, медникарска, грънчарска и тъкачна. 

В етнографския комплекс се отбелязват по традиционен начин много български празници и обичаи – Трифон Зарезан, Баба Марта, Тодоровден, Еньовден, Коледари. Празникът на Златоград се чества на 21 ноември.

Етнографският ареален комплекс Златоград е част от Стоте на национални туристически обекта.

Работно време на обектите в етнографски комплекс Златоград: 09 до 17 ч.
Почивен ден: вторник.


Начало /  /  / Етнографски комплекс Златоград