Екскурзия до пещера „Дяволско гърло” - „Ягодинска” пещера – панорамна площадка „Орлово око” - архитектурен резерват Широка лъка - Пампорово

08.30 ч. – Отпътуване от хотел Орловец по маршрут Триградско жрело – Буйновско ждрело – Широка лъка. Последователно посещение на пещера „Дяволско гърло”, Ягодинска пещера, по желание разходка с джипове до панорамна площадка „Орлово око”, разглеждане на архитектурен резерват Широка лъка. Свободно време за обяд в района на Ягодинска пещера. Връщане в Пампорово следобяд.

Подходящ сезон: април - октомври
Продължителност на маршрута: 8 ½ часа
Натовареност: Лека
Маршрут в километри: 140 км
Възможни дни за провеждане: Всеки ден

Пещера Дяволско гърло


Пещера Дяволско гърло

Според легендите Орфей слиза в пещера Дяволското гърло за да помоли Хадес - богът на смъртта - да освободи любимата му Евредика. Хадес се съгласил, но му поставил условие - да не се обръща назад, за да вижда Евредика, докато не излязат от подземното царство. Когато стигнали до Бучащата зала обаче, Орфей вече не чувал стъпките на любимата си и се обърнал да провери дали още върви зад него. Така обаче той я изгубил завинаги. 

повече

Ягодинска пещера


Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело на 3к от село Ягодина в Родопите. Тя е една от най-известните и най-посещаваните пещери в България. Ягодинската пещера се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите.

повече

Панорамна площадка Орлово око


Панорамна площадка Орлово око

Панорамната площадка "Орлово око" е едно от най-интересните места за посещение в района на село Ягодина. Тя е униикална наблюдателна площадка, издигаща се на над 1500 м надморска височина. От Орловото око се разкрива невероятна гледка към красотата на Източните Родопи. Намира се на връх Свети Илия - един от най-високите върхове в този район. 

повече

Архитектурен резерват Широка лъка


Архитектурен резерват Широка лъка

Широка лъка се намира на 11 км. от Пампорово и на 24 км от град Смолян. Селото е превърнато в архитектурен и културен резерват и е известно с автентичните си родопски къщи - Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Широка лъка е запзаила своята възрожденска архитектура, музикална култура и богата история.

повече

Начало /  /  / Дяволското гърло - Ягодинска пещера - Орлово око - Широка лъка